Колаж: Гугъл стрийт и ПиксабейНов офшорен мегаскандал разтърси Европа. OpenLux разкрива

...
Колаж: Гугъл стрийт и ПиксабейНов офшорен мегаскандал разтърси Европа. OpenLux разкрива
Коментари Харесай

Новият офшорен мегаскандал OpenLux разкри български сметки за 1 милиард

Колаж: Google стрийт и Пиксабей

Нов офшорен мегаскандал раздруса Европа. 

OpenLux разкрива сметките, измежду които има и доста българи. 

Какво има в сейфа на Люксембург – най-богатата страна в Европейски Съюз на глава от популацията, ситуирана в сърцето на Съюза и считана за едно от най-големите данъчни убежища в света? Отговорът е в проучването OpenLux водено от „ Le Monde “ с 10 медийни партньори в продължение на повече от година.

Разкрити са 55 хил. офшорни компании, ръководещи активи на стойност минимум 6 трлн. евро. Българският сътрудник в плана е разследващият уебсайт „ Биволъ “, от който са проучени над 500 млн. евро активи на български притежатели в над 250 компании. 

Тези фантомни компании без офиси или чиновници са основани от милиардери, мултинационални колоси, спортисти, художници, високопоставени политици (лично или посредством техни проксита) и даже кралски фамилии.

Люксембург със своите 2 586 км2 е истински магнит за международното богатство – отбелязва „ Le Monde “. Стотици мултинационални компании като „ LVMH “, „ Kering “, „ Altice “, „ Pfizer “, „ Amazon “ са отворили там финансови филиали. Тайгър Уудс, Кристиано Роналдо, Шакира и краля на Бахрейн са единствено образци за международни звезди, които ръководят парите си оттова.

Разследването обаче разкрива и съмнителни средства, за които се подозира, че идват от незаконни действия или са свързани с нарушители, разследвани от съда. Там са инкорпорирани компании, свързани с италианската мафия, „ Ндрангета “ и съветската мафия. Крайнодясната партия на Италия – Лигата, крие в Люксембург джакпот, който се търси от венецуелските управляващи. Роднини на венецуелския режим са рециклирали там средства от корупционни публични поръчки.

За да извърши това следствие интернационалният екип създава огромна база данни, в която са изброени бенефициерите на към 124 хил. търговски компании, регистрирани в Люксембург. Основно това са документи, които неотдавна бяха направени обществено притежание, само че са сложни за достъп в уеб страницата на комерсиалния указател на Люксембург.

Изскачат скъпи активи, тук парижки палат, благосъстоятелност на саудитски принц, там лозе във френския виноделски район Вар, принадлежащо на Анджелина Джоли и Брад Пит, безконечен лист с вили на Лазурния бряг и луксозни парижки жилища. Великото херцогство е виртуален финансов дом за яхти, хеликоптери, частни самолети, музикални каталози, права на изображения, творби на изкуството и сладостен бизнес обвързван с асимилиране на публични поръчки в страни с извънредно високи равнища на корупция. Като да вземем за пример България.

Разследването удостоверява, че Люксембург е същински офшорен център, нещо приблизително сред лондонското Сити и Британските Вирджински острови. 90% от нейните “компании ” се управляват от не-люксембургци. 

Българска диря за над 1 млрд. лева

Сред 157-те националности на бенефициери на компании регистрирани в Люксембург има и над 100 лица с български паспорт. Откриват се и десетки чужденци, избрали България за свое местопребиваване. Както и влиятелни непознати граждани със скрити вложения у нас. Активите следени от български жители през люксембургски фирми надхвърлят 1 млрд. лева, съгласно финансовите доклади на фирмите. 

В листата са някои от най-богатите хора в България, чието богатство се натрупва в тъмните години на Прехода. Близки на високопоставени магистрати и свързани с управлението скандални бизнесмени крият във Великото херцогство имане, което не е за проявление или правят оттова интервенции със мощен привкус на пране на пари.

Но с изключение на за нормалните обвинени, Люксембург е също по този начин финансово пристанище за български хай-тек бизнесмени и индустриалци, в чийто бизнес на пръв взор няма нищо прикрито и срамно. Дали това е по този начин и при заплащането на налозите следва да узнаем.

От „ Биволъ “ оповестиха, че следва в идващите дни и седмици да показват най-ярките и явни случаи от България, само че работата по данните и разкритията, основани на тях евентуално ще продължат с месеци и години.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР